L’Ajuntament de Reus i REDESSA han organitzat avui, 7 de febrer de 2025, per segon any consecutiu una jornada per promoure la visibilitat de les dones en els àmbits científics i contribuir a la generació de vocacions científiques amb motiu del Dia Mundial de la Dona i la Nena en la Ciència. La jornada s’ha portat a terme a les instal·lacions del foyer Marià Fortuny de firaReus Events.
L’acte, conduït per la periodista Eva Hidalgo, ha estat inaugurat per la regidora de Relacions Ciutadanes, Maria del Mar Escoda. Durant la seva intervenció, Escoda ha volgut destacar que l’organització d’aquesta jornada
“visibilitza la importància de la contribució de les dones a la ciència per revertir l’exclusió històrica de les dones i les nenes en la creació de coneixement. Un fet que des dels centres educatius i les institucions hem d’afavorir que es repari”.
Escoda ha recordat que tan sols fa una dècada que se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, una efemèrides recent, que dona compte de la històrica manca de reconeixement de l’aportació de les dones a la ciència.
Tot seguit, la jornada ha arrencat amb la conferència inaugural “I si et digués que Ciència és un nom de dona?”, d’Eva Miranda, matemàtica, investigadora i catedràtica de la UPC d’origen reusenc.
A continuació s’ha portat a terme una taula rodona sobre la vocació de dones científiques en l’àmbit de la salut que ha comptat amb la participació de Cèlia Rodríguez, dietista-nutricionista a l’Hospital Sant Joan de Reus, professora associada a la URV i investigadora postdoctoral a l’IISPV i Laura Menes, fisioterapeuta i professora associada a la URV.
La segona taula rodona del matí, sota el títol “Les vocacions STEAM i el paper de l’educació”, ha comptat amb la participació de Núria Sabaté, directora de l’escola Marià Fortuny; Carme Matas, coordinadora STEAM de l’Institut Baix Camp i Francesca Segarra, directora del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp.
La jornada ha clos amb les intervencions de Fàtima Sabench, degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, qui ha destacat
“la necessitat que més dones s’incorporin a la ciència per trencar definitivament sostres de vidre i obrir nous camins a la innovació, amb noves maneres de mirar i de fer que ens permetin avançar com a societat”.